УЧИМ СОЗДАВАТЬ!
4 кроки до ідеалу: обираємо стиль інтер'єру
Уявіть собі: ви переїжджаєте або вирішили «освіжити» старий інтер'єр, але замість радості відчуваєте сумніви. Ви ніяк не зрозумієте, чи насправді вам подобається певний стиль, чи він просто модний, класно виглядає у друзів або на обкладинці журналу. Такі думки підштовхують нас діяти за перевіреною схемою, тобто обирати звичне, знайоме, перевірене часом.

Але ж так ви ніколи не наважитеся на зміни у набридлому середовищі! Давайте обирати стиль вашої квартири разом.

Крок 1. Шукаємо натхнення у Pinterest

Pinterest – інтернет-сервіс, де зібрана велика кількість ілюстрацій. Це невичерпне джерело натхнення та свіжих ідей. Фотографії та малюнки (піни) можна зберігати на своїй сторінці, об'єднувати у тематичні колекції (дошки) та ділитися ними у соціальних мережах. Зберіть папку з інтер'єрами, що припали до смаку, роздивіться їх, подумайте, що саме вас зацікавило, та які елементи ви хотіли би бачити у власній оселі.

У сервиса є дуже зручна функція – він поступово запам'ятовує, які зображення ви обираєте, і пропонує схожі, щоб ви могли швидко та легко поповнювати колекцію. Крім того, це чудовий варіант для тих, хто хоче «так само, але шпалери на два тони світліші», але не дуже уявляє, як це виглядатиме у реальності.


Порада: не поспішайте бігти до крамниці за, наприклад, лавандовою шафою і плетеними корзинами, щойно зрозумієте, що від інтер'єрів у стилі прованс серце калатається. Краще зберіть мудборд (дошка настрою) з тими фото, які вам сподобались (можна навіть роздрукувати й повісити їх на видному місці) та періодично повертатися до нього, прибираючи зайві фотографії. Поступово складеться загальна картина того, що дійсно саме для вас, а не просто зачепило мимохідь.
Крок 2. Використовуємо легкометр

Легкометр – корисний інструмент, який допомагає обрати стиль інтер'єру, приблизну кольорову гаму, навіть елементи меблів та декору. Легкометр – це тест, у якому ви обираєте картинки та фрази-асоціації, ті, що більше подобаються. У результаті ви отримаєте персональну діаграму, яка покаже, до чого ви більш схильні: до стриманої чи сміливої палітри, до романтики чи брутальності, до класики чи сучасності, до мінімалізму чи пишного інтер'єру.
Під діаграмою — результати з практичними рекомендаціями та колаж із фактур, кольорів, меблів та декору, що підходять під ваш настрій, та з яких можна скласти мудборд і орієнтуватися на нього при створенні інтер'єру мрії.
Порада: якщо рішення — за декількома членами родини, проходьте тест разом: обговорення буде більш детальним. Когда розумієш, що подобається кожному, легше досягнути компромісу, тому суперечки зводяться до мінімуму.
Хочете розвиватися в дизайні інтер'єру? Приходьте до Школи дизайну «Перспектива».
Дивіться розклад найближчих курсів >>
Крок 3. Порівнюємо очікування та реальність

На цьому етапі повертайтеся зі світу мрій та фантазії до реального і оберіть, які елементи вашої ідеальної оселі можна втілити, а від яких краще відмовитися. У першу чергу врахуйте потреби родини та її склад. Наприклад, це стосується ванної з високими бортиками у квартирі з літніми людьми чи скляних перегородок у домі з малечею.

Переконайтеся, що обраний стиль не лише візуально подобається, але й співпадає з вашим образом життя. Навіть універсальний на перший погляд мінімалістичний інтер'єр може бути для вас некомфортним.
Порада: було б чудово декілька днів пожити у такому інтер'єрі, який ви плануєте для своєї квартири. Наприклад, у готелі, на базі відпочинку, у друзів тощо. Далі буде як з гарним взуттям: або це точно ваше, або виявиться затісним, некомфортним і здаватиметься вже не таким привабливим.
Крок 4. Збираємо фінальну картинку та складаємо шоп-лист

Останній крок — візуалізація ідей у вигляді фінального колажу та складання списку покупок (оздоблювальні матеріали, меблі, декор). Це допоможе вам дотримуватися плану: якщо тримати у голові чітку картину майбутнього житла та строго слідувати шоп-листу, руки не потягнуться до речей, які ви звикли бачити навколо себе у старому інтер'єрі .

Щоправда, зібрати елементи так, щоб отримати гармонійний інтер'єр – задача не з легких. Особливо, якщо ви хочете об'єднати декілька стилів у один. На цьому етапі краще звернутися до дизайнерів або отримати знання з дизайну інтер'єру власноруч. Наприклад, взяти участь у безкоштовному практикумі з дизайну інтер'єру. Це не лише вирішить питання зі стилями у вашій оселі, але й дасть вам можливість втілити ваші творчі здібності у сучасній та популярній професії.

За мотивами Legko.com