НАВЧАЄМО СТВОРЮВАТИ!
UA
|
RU
Що робить дизайнер інтер'єру?
Все про професію

Мрієте стати дизайнером інтер'єру? А ви впевнені, що точно знаєте, чим вам доведеться займатися? Багато хто має невиразне уявлення про цю професію, вважаючи, що дизайнер просто «прикрашає квартири».
Дізнайтеся, що роблять дизайнери інтер'єру, і з чим ви зіткнетеся на цій роботі.


Коло обов'язків дизайнера інтер'єру

Замовник приходить до дизайнера з проханням змінити інтер'єр. Це може бути порожній, щойно збудований будинок, або вже обжита квартира, яка потребує оновлення. Можливо, це не житлове приміщення, а офіс, ресторан чи бутік – часто замовляють дизайн саме комерційних приміщень.

Отже, замовлення отримано, і ось що робить дизайнер:

1. Складає технічне завдання. Для цього він розмовляє з клієнтом, з'ясовує у нього всі його побажання щодо майбутнього інтер'єру. Потім він виїжджає на об'єкт, робить фотографії та виміри приміщення, вирішує, чи потрібне перепланування. За підсумками складається ТЗ.

2. Вигадує концепцію інтер'єру та малює ескіз. Зазвичай ескіз роблять від руки, на малюнку загалом відображається стиль і планування майбутнього інтер'єру.

3. Працює над дизайн-проектом.
Це цілий пакет документів, який включає:
· Відомості про колірну гамму інтер'єру, меблів та аксесуарів;
· Відомості про те, скільки та яких джерел освітлення буде в квартирі, де вони будуть розміщуватись;
· Креслення: схеми приміщення із зазначенням місця розташування інженерних комунікацій, систем опалення, каналізації, електропроводки, розеток тощо. Сюди входять плани розміщення сантехніки, кухонного обладнання та меблів.

4. Робить комп'ютерну 3D-візуалізацію інтер'єру, щоб клієнт зміг на власні очі побачити, що він у результаті отримає.

5. Складає кошторис, де розписує, що скільки коштує, і підраховує, скільки коштуватиме замовнику його інтер'єр.

6. Підбирає за каталогами будівельні матеріали, комплектуючі та меблі. Часто сам або разом із клієнтом їздить магазинами, щоб купити все необхідне для ремонту та декорування інтер'єру.

7. Здійснює авторський нагляд. Контролює роботу будівельної бригади, стежить, щоб робітники зробили точнісінько такий інтер'єр, яким він його задумав.

І лише коли всі попередні пункти виконані, робота дизайнера закінчена, і він здає готовий об'єкт клієнту.

Якості, необхідні дизайнеру інтер'єру

Звичайно, дизайнеру в першу чергу потрібен художній смак та почуття прекрасного, проте цього замало.
Ось що важливе для дизайнера інтер'єру.

Готовність багато працювати
Іноді вам доведеться весь день провести на будівництві або бігати по магазинах у пошуках якоїсь певної моделі штор або керамічної плитки. В інші дні ви повинні сидіти 12 годин поспіль за столом, малюючи ескізи, роблячи креслення або візуалізацію інтер'єру. Врахуйте, що робота дизайнера – не для лінивих!

Комунікативні навички
Дизайнер інтер'єру – аж ніяк не кабінетна професія. Приготуйтеся багато спілкуватися: з клієнтами, з постачальниками, з підрядниками, з робітниками на будмайданчику. Вам не обійтися без таланту психолога, щоб зрозуміти, що саме хоче замовник та зуміти з ним домовитися, щоб знайти баланс між його бажаннями своєю творчою ідеєю.

Прагнення постійно вчитися
Скільки б ви не закінчили курсів, ви не зможете сказати, що ваша освіта завершилася. Дизайнер інтер'єрів повинен знати дуже багато і постійно бути в курсі всього нового у своїй сфері. Вам необхідно відвідувати виставки та конференції, читати профільну літературу, вивчати роботи конкурентів, заводити зв'язки – інакше дуже швидко залишитеся за бортом.

Кохання, і навіть пристрасть до дизайну
Дизайнер інтер'єру – це не просто робота, це спосіб життя. Ви повинні цілодобово генерувати ідеї, постійно думати про черговий проект, і якщо ви не горите дизайном, ви не зможете цим займатися. Якщо ж ви жадібно поглинаєте книги та статті про дизайн, ніколи не переплутаєте класичний стиль з бароко, а побачивши будь-яку квартиру, починаєте думати, як би зробити в ній перепланування – ласкаво просимо в професію!

!!! Спеціальна пропозиція для тих, хто дочитав до кінця

Стати дизайнером – справа не одного дня. Варто почати з невеликих кроків. Ви можете читати тематичну літературу, передплатити професійні блоги. Або взяти участь в інтенсиві від Школи дизайну «Перспектива». На інтенсиві «Дизайн інтер'єру. Планування. Ергономічність. Тренди». ви дізнаєтеся про особливості створення дизайн-проекту, про типові помилки в плануванні, про стилі в дизайні та їх поєднання.

Буде цікаво! Записуйтесь!