УЧИМ СОЗДАВАТЬ!
Що робити восени на присадибній ділянці?
Осінь — чи не найгарніша пора року, проте власникам присадибних ділянок ще не час розслаблятися та відкладати роботу у саду на прийдешній рік.

Що ж робити в цю пору на ділянці? На що звернути увагу і чим убезпечити себе і рослини від можливих зимових негараздів? Почнемо з загальнобудівельних тем. Є такі роботи, які необхідно закінчити до настання затяжних дощів і періоду нічних заморозків.

Дренажі. У будь-якому випадку вони повинні бути закінчені повністю і відповідно до проектної документації. Повинні бути дотримані ухили, відсипані фільтрувальні шари з щебеню, відсіву, піску, укладені під потрібним кутом дренажні труби, фільтрувальні мембрани; повинен бути зроблений верхній фільтрувальний шар з легкої торф'яно-піщаної суміші.

Доріжки. Якщо у вас не вистачило часу на остаточне мощення, можна залишити їх на зиму без покриття тротуарною плиткою, але обов'язково повинен бути встановлений бортовий камінь (поребрик), а також відсипані і утрамбовані щебеневий і вирівнювальний шар з відсіву. Якщо ви повністю зробили доріжки, то перша їх перевірка буде під час рясного дощу. Позначте місця провалів і появи калюж. Вода повинна йти з доріжок через 20-30 хвилин після припинення дощу. Досвідчені будівельники ще на етапі проєктування передбачили місця для приймачів і скидних дренажів. Особливу увагу приділіть засипці щілин у мощенні. Вона повинна бути виконана «морським піском». Причому засипка виконується за декілька разів із обов'язковим проливанням водою або досипанням піску після дощу.

Газони. Якщо не встигли зробити газони до початку вересня, то можна підготувати тіло газону, а засівання перенести на прийдешній рік. Трава сходить через 3-4 тижні після засівання, і наше головне завдання — відпустити її у зиму вже скошеною. Останнє косіння — перша декада жовтня. Насіння газонної трави, що залишилася з цього року, потрібно буде зберігати в сухому прохолодному місці. Але у жодному разі не давати їм перемерзати. Якщо ви будуєте ставок, необхідно терміново закінчити зміцнення його берегів. Із початком осінніх дощів неукріплені схили може сильно розмити.
Підпірні стінки. Вони повинні бути закінчені, а між стінкою та ґрунтом обов'язково прокладена гідроізоляція. Ґрунт за стінкою повинен бути покладений без повітряних бульбашок, тобто утрамбований або пролитий водою. Не забудьте перевірити наявність дренажних трубок вздовж і через підпірну стінку. Вони повинні бути чистими від розчину бетону, бруду та будівельного сміття.

Місця скидання води з водостічних труб.
Необхідно, щоб під водостічними трубами були організовані водоприймачі. Це, як правило, водозбірні жолоби і щебеневі, а краще — і валунні, дощоприймачі. При осінніх дощах ґрунт на необладнаних майданчиках буде змитий, газони виявляться перезволоженими, і виникне зона замокання. Взагалі, з багаторічного досвіду будівництва ділянок можна зробити висновок і дати дачникам пораду: ті роботи, що не закінчені до 20 вересня, потрібно або терміново завершити, або заморозити будівництво до майбутнього року.

Не забути про рослини. Ще наприкінці літа почався найтриваліший сезон у році для посадки і пересадки рослин. Рослини, вирощені в контейнерах, можна садити практично цілий рік. І вся весна, і осінь — це найбільш сприятливий період для посадок і пересадок. Немає жаркого літнього сонця, не потрібно збільшених доз поливу і організації затінення висаджених рослин. І, найголовніше, можна пересаджувати рослини з відкритою кореневою системою. А це і дерева, і різні чагарники. Як правило, вартість рослин з відкритою кореневою системою відсотків на 10-15 менше, ніж саджанців з грудкою землі або в контейнері. Однією з досить термінових і обов'язкових робіт у саду є стрижка живоплотів. Але її бажано було провести ще у першій декаді серпня. Про газони і газонну траву ми вже говорили вище. Головне, про що потрібно пам'ятати: газон повинен піти під сніг скошеним. Причому його висота не повинна перевищувати 5-8 см.

Усі рослини з середини серпня потрібно починати підгодовувати комплексними мінеральними добривами. І намагайтеся не застосовувати азотовмісні добрива. Молоді гілки дерев і чагарників повинні визріти і зміцніти до майбутніх морозів. Із кінця серпня почався період ділення і пересадки багаторічних квітів: півоній, хост, флоксів, астильби та багатьох інших. Єдине обмеження у термінах — розділені і пересаджені багаторічники повинні вкоренитися. Тому посадки і пересадки багаторічників тривають, як правило, до початку жовтня.