НАВЧАЄМО СТВОРЮВАТИ!
UA
|
RU
Скільки може заробляти дизайнер інтер'єру?
Коли ми обираємо професію, інтерес зазвичай стоїть на першому місці. Нам щось подобається робити і ми хочемо цим займатися. Дизайнерами стають, щоб зробити красивим та функціональним навколишній житловий простір. Але завжди є матеріальний бік питання. Тому важливо розуміти, скільки може заробляти дизайнер інтер'єру.

Розберемося від чого залежить заробіток дизайнера. Основні чинники — скільки років у професії і в якому форматі будується робота. Має значення також фактор географії.
Що мається на увазі? У містах-мільйонниках вища платоспроможність замовника та попит, йде масове будівництво, і існує більша потреба у дизайнерах, ніж у якомусь районному центрі. У Польщі, Чехії та інших сусідніх країнах є робота для дизайнера, і там розцінки вищі. Вже стало нормою коли розробляти дизайн запрошують українських дизайнерів. При цьому у виграші залишаються обидві сторони.


Формат роботи

Дизайнер може працювати в студії дизайну чи будівельної компанії. Це варіант роботи найманого працівника.
Робота на ставку. Рівень оплати новачка близько 20-25 тис грн, і зазвичай новачкові пропонують займатися обмірами, плануваннями, підготовкою креслень в ArchiCAD.

Чи є шанс знайти роботу після закінчення нашої школи дизайну? Так, звичайно, і це підтверджує досвід десятків наших випускників. Компанії вигідно взяти дизайнера-початківця з гарною базою і навчити на практиці технології роботи, по ходу реалізації проекту. Надалі, коли молодий фахівець розкриє свої здібності, він приноситиме компанії непоганий дохід, і витрати на його адаптацію окупляться. Звичайно, його зарплата теж зросте. Дизайнер з досвідом 2-3 роки може отримувати 45-60 тис. грн.

Дизайнер-фрілансер, який працює на себе. Тут зазвичай рівень доходу вищий – 30-35 тисяч на старті та 60-80 тис грн за пару років. І тут доводиться робити все – обміри, переговори із замовником, розробку концепції, підготовку креслень, займатися авторським наглядом і спілкуватися з будівельниками. З іншого боку, більше свободи, можливість планувати свій час

Дизайнер-фрілансер із досвідом. Такий дизайнер уже налагодив процеси та розуміє, що треба робити самому, а що віддати підряднику. Він може вести 3-4 проекти одночасно. Він має навички роботи в команді виконавців, яку він же підібрав під себе. У команді розподілені обов'язки, а креслення ArchiCAD і візуалізацію в 3D при цьому можуть віддавати іншим виконавцям.

Рівень прибутку досвідченого дизайнера – 100-120 тисяч на місяць.
Наше спостереження за випускниками "Перспективи". Вони найчастіше пропускають етап самостійної роботи на фрілансі, одразу об'єднуються у невеликі команди з 2-3х осіб. Це дозволяє виконувати одночасно кілька замовлень та використовувати сильні сторони кожного члена команди.

Заробіток власника студії дизайну
Напрацювавши достатньо досвіду та клієнтури, можна відкрити свою власну студію дизайну. Зазвичай до цього приходять коли за спиною не менше 4-5 років практики. Вирушивши у «вільний політ», дизайнер інтер'єрів орендує офіс, формує команду спеціалістів, наймає бухгалтера, який може працювати віддалено. У дизайнера, що стоїть біля керма своєї фірми, дохід залежить від кількості замовлень, і в принципі, нічим не обмежений. У середньому власники невеликих дизайн-студій заробляють від 250 тисяч гривень на місяць.

З чого складається прибуток дизайнера інтер'єру?


Вартість розробки дизайн-проекту інтер'єру в Україні коливається від 15 до 50 $ за кв. метр. Візьмемо середню ціну - 30 $ за кв. метр та середню площу квартири – 100 кв. м, тоді вартість такого проекту – 3000$. Дизайнер, що перебуває у штаті фірми, може працювати на ставку чи умовах гонорару. В останньому випадку дизайнер отримає свою роботу над проектом 30%, тобто 1000$. Реалізація дизайн-проекту зазвичай займає від місяця до трьох, кваліфікований дизайнер може працювати над 2-3 об'єктами.

Іноді співробітнику фірми доручають роботу лише над частиною проекту: створення креслень, 3D-візуалізація, підбір меблів тощо. У цьому випадку дизайнер отримає відсотки вартості виконаної ним послуги.

Ще одне джерело прибутку для дизайнера інтер'єрів – так звана «дизайнерська знижка» у магазинах будматеріалів. Власник магазину домовляється з дизайнером, що той приведе клієнта за будівельними матеріалами до його магазину. Клієнт отримує знижку на все, що необхідно для ремонту, а дизайнер – від 5 до 30% від суми, яку клієнт залишив у магазині. Наприклад, якщо клієнт купив будматеріалів на 1000 $, дизайнер отримає 30% - тобто 300 $. Це істотне збільшення до його зарплати.

Скільки заробляє дизайнер-візуалізатор?

Деякі фірми наймають працювати фахівців, які займаються виключно створенням 3D-візуалізацій інтер'єрів. Природно, подібний співробітник має віртуозно володіти програмами 3D Max, Vray, Corona та Photoshop. Зазвичай йому платять 30% з кожної візуалізації. Вартість однієї 3D-візуалізації інтер'єру в середньому 7-10 $ за 1 кв.м, на її створення йде від 2-3 годин до декількох робочих днів. Заробіток дизайнера-візуалізатора складає від 900 $ і вище.

Бажаєте розвиватися у дизайні? Записуйтесь в "Перспективу" на курс "Дизайн інтер'єру онлайн". Чекаємо Вас!